onsdag 26 maj 2010

Lyxkväll

Vilken dag alltså. Mamma fixade en liten lyxkväll med brieost, vindruvor, päron och självklart Coca Cola. Önskade lite att det kunde varit vin. Men det får vänta.
Ska faktiskt bädda ner mig nu tänkte jag. Tidigt, men jag är trött. Varför inte lägga sig då?




2 kommentarer:

  1. Det är så roligt att läsa din blogg! :) Det kommer gå jätte bra för dig. Så roligt att det snart är dags för ultraljud, det är en sådan otrolig känsla! :D Gissar förresten på att det är en liten flicka du väntar.

    Kände också att jag var tvungen att kommentera detta inlägg, vid graviditet är det inte bra att äta brieost, du kan läsa mer här nedan.

    " Gravida kan få influensaliknande symtom eller vara symtomfria. Under infektionen kan fostret smittas vilket i värsta fall kan leda till missfall eller allvarligt sjukt barn. Detta är mycket ovanligt. Det kan dock finnas ett mörkertal som gör att det verkliga antalet som smittas är större. För att minska risken att smittas rekommenderas gravida att undvika vissa livsmedel, se nedan.


    Kostråd för gravida

    Även om risken att smittas av listeria är mycket liten kan följderna för fostret bli allvarliga om man smittas under graviditeten. Genom att vara försiktig med vissa livsmedel kan man minska risken ytterligare och Livsmedelsverket ser därför som sin skyldighet att informera om detta.

    Sätt in kylvaror i kylskåpet direkt efter inköp. + 4ºC är en bra temperatur.

    Ju lägre temperatur ett livsmedel förvaras i, desto långsammare växer bakterierna.


    Gravad, rökt fisk och sushi: ät nygjord eller nyförpackad produkt. Kontrollera förpackningsdatum.

    Förpackad gravad och rökt fisk är de livsmedel där risken för listeria visat sig vara störst. Om man väljer en nygjord vara är risken att det ska finnas skadliga mängder listeria liten. Risken ökar ju längre tid förpackningen förvaras. I rå fisk, som i sushi, är risken för listeria liten om man väljer nygjord produkt.


    Undvik skivat smörgåspålägg och kall färdigmat mot slutet av hållbarhetstiden.

    Bakteriernas tillväxt påverkas av många olika faktorer, till exempel i vilken temperatur varan förvaras. Därför är bäst före-dag inte alltid en säker gräns. Om man undviker varor mot slutet av hållbarhetstiden är risken att det ska finnas skadliga mängder listeria liten. Exempel på produkter är skivad skinka och korv, kall färdigmat som sallader, smörgåsar, patéer och röror.


    Undvik ost gjord på opastöriserad mjölk. Undvik också mögelost och kittost även om den är gjord på pastöriserad mjölk. Ost i matlagning som hettas upp till bubblande het går bra att äta.

    Listeria kan finnas i opastöriserad mjölk och i ost gjord på opastöriserad mjölk. Även ost gjord på pastöriserad mjölk kan innehålla listeria, eftersom osten kan ha förorenats under tillverkningen. I vanlig hårdost och parmesanost kan listeria inte växa eftersom ostens pH och vattenhalt är för låg."
    http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Listeria-monocytogenes/Listeria-monocytogenes/

    Kram

    SvaraRadera
  2. Oj vad mycket text det blev :P

    SvaraRadera